tiistai 27. lokakuuta 2015

Tulitikkuaski ja hopealusikat - molemmat yhtä arvokkaita

Tapakulttuuriin ja etikettiin perehtynyt historoitsija Markus H. Korhonen kertoo kuinka lahjoja pitää antaa ja saada.

Vaikka lahjakulttuuri onkin vuosien saatossa muuttunut paljon, on siinä edelleen voimassa joitakin etikettisuosituksia.

Tapakulttuuriin ja etikettiin perehtynyt filosofian maisteri ja historioitsija Markus H. Korhonen kertoo rahalahjan olevan nykyään kaikista tarkoituksenmukaisin, mutta perinteisesti sitä on pidetty töksähtävänä.

- Nykyäänkään rahaa ei esitellä julkisesti, vaan se ojennetaan siististi kuoressa, Korhonen opastaa.

Lahjan valitseminen on täysin riippuvainen tilanteesta: on huomioitava kuka lahjan antaa ja kuka sen saa. Korhonen korostaa, että esimerkiksi lapselta saatu tulitikkuaski on aivan yhtä arvokas kuin jokin hieno design-esine.

- Hyvät kaverit voivat ostaa toisilleen aluspöksyjä, mutta ei niitä kannata oudolle tuttavalle antaa, hän naurahtaa.

Lahjan arvoa ei myöskään tulisi mitata rahassa. Korhosen mukaan itse tehdyt villasukat ovat paljon lämminhenkisempi lahja kuin puoli tusinaa hopealusikkaa.

- Jos joku on tolkuttoman rikas ja haluaa ostaa kalliin lahjan, niin saahan hän sen ostaa. Se ei tarkoita, että hän sen jälkeen omistaisi lahjansaajan.

”Lahjan pohdiskelu on jo puoli huvia”

Usein lahjan valitseminen on hyvin vaikeaa. Korhosen mukaan tämä selittyy sillä, että jokainen pyrkii antamaan mahdollisimman persoonallisen lahjan. Jos lopputulos on harkittu, lahja on hyvä, vaikkei se osuisikaan 100-prosenttisesti kohdalleen.

Korhonen kehottaa välttämään lahjan ostamista poistomyynneistä ja sortumista perinteisiin. Esimerkiksi rippiristi ei ehkä ole rippilapselle se kaikista mieluisin lahja.

- Turvallisinta on tehdä hiukan salapoliisityötä ja kysellä sukulaisilta, mistä lahjansaaja pitää. Jos ystäväpariskunta menee naimisiin, ei kannata suoraan ostaa kahvikalustoa, sillä niitä saattaa olla pöydällä jo viisi erilaista.

Korhosen mukaan lahja voi olla vaikkapa laulu, runo tai itsetehty hillo. Nykyään myös lahjakortit ovat hyvä valinta, sillä silloin lahjansaaja saa jotain varmasti mieluista.

Aina lahjan saajan ja antajan maut eivät kuitenkaan käy yksiin, joten jos lahjaksi aikoo antaa vaatteita tai sisustusesineitä on niiden kanssa oltava tarkkana.

- Kaikki lahjat tulee kuitenkin ottaa vastaan arvokkaina. Niistä on oltava kiitollinen, vaikka ne laittaisikin vain ylähyllylle ja antaisi vuosien päästä siskontytölle, Korhonen tuumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti